Casa Clifftop de Dekleva Gregorič Arhitekti

Casa Clifftop de Dekleva Gregorič Arhitekti

Coasta de sud a Maui este blândă și lucrează pentru a se bucura de vacanțe inclusive, în timp ce coasta de nord este un paradis al unui surfer dur, cu vânturi puternice și valuri cele mai importante.

Windsurf navigator Robert Stroj se mută din Europa în Maui pentru a conduce studioul de design al lui Neil Pryde din Kahului, Maui. În timp ce explora insula împreună cu soția sa, ei s-au îndrăgostit curând de zona Munților Vest Maui, pe coasta de nord; zonă foarte nepopulată, cu înălțimi ridicate, la costuri, briză proaspătă pe uscat și vedere nemaiîntâlnită spre ocean.

După ce a găsit locul perfect, le-a luat trei ani să cumpere terenul și mai multe pentru a termina casa. Acum trăiesc acolo cu cei doi fii și câine. Locuința într-un astfel de mediu devine extrem de importantă. Pe lângă faptul că este doar o casă, această casă funcționează și ca loc de întâlnire socială pentru proprietari. Evenimentele de seară sunt explozii culinare, în care fiecare oaspete realizează că gătitul nu este doar o necesitate, ci mai degrabă o obsesie. Prin urmare bucătăria și mesele formează centrul casei.

Vedere perfectă a oceanului, stânci frumoase, vânturi puternice și un peisaj dur. Există vreun spațiu pentru o casă? A fost o sarcină foarte neobișnuită pentru arhitecții europeni, care de obicei se ocupau de mediul urban dens. Era greu de înțeles înainte de prima vizită și a fost ușor de răspuns după câteva zile petrecute acolo. Conceptul definește mai multe "case" sub un acoperiș comun. Fiecare "mini-house" separat este un volum în formă de U, pentru a deschide și a încadra vederea perfectă la ocean. Casele sunt unități private autonome care combină dormitorul și baia ca o cameră dublă cu baie proprie. Un spațiu public fluid între volumele private închise servește pentru gătit, mănâncă, lungesc …

Intimitatea asigurată în casele separate permite o casă fără holuri și, în plus, o schimbare socială și tipologică continuă: casa familială de patru persoane poate fi ușor transformată într-un mini hotel pentru 3 cupluri sau 3 familii cu copii mici. Conceptul spațial a permis chiar transformarea ambelor "case de serviciu" într-un spațiu de lucru: garajul într-o mansardă a velelor – atelier pentru prototipuri de vele și utilitatea în studioul de design al oceanului Robert.

Conceptul acoperișului este strâns legat de climatul dur, cu o mulțime de soare și vânturi puternice ale oceanului. Suprafața acoperișului este de două ori mai mare decât cea a casei, astfel încât dimensiunea spațiului exterior acoperit este egală cu dimensiunea spațiului interior.

Casa nu are nevoie de aer condiționat, deoarece este ventilată în întregime. Acoperișul pliat este atașat cu grijă la pereții unor volume în formă de U și definește spații specifice. De asemenea, servește ca o punte de lemn pliată pentru contemplarea, jocul sau eliberarea aripilor de zbor controlate prin radio, cu scopul de a integra atât din punct de vedere material cât și din punct de vedere topologic casa cu peisajul.

Materialele locale sunt folosite pentru finisarea casei. Peretii sunt prevazuti cu tencuiala specifica cu ajutorul nisipului de plaja in interior si exterior si accentueaza in plus relatia buna-exterior-exterior. Aceeași lemn IPE este folosit pentru podea, terasă, tavan și chiar acoperiș. Pe de altă parte, casa este pentru standardele americane construite atipic din blocuri de beton, care reflectă doar originea europeană a proprietarului.





















Sursă

Priveste filmarea: nowoczesna STODOŁA / cartier compact / Dekleva Gregoric Arhitekti

Like this post? Please share to your friends:
Lasă un răspuns

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: